СВЕКРВА верзија 7 Педро Хуан Гутиерес, Александар Дошиќ, Родриго Гарсија, Ив Енслер, Билјана Крајчевска и Антон Страшимиров

режија

  • Софија Ристевска

играат

драматург

  • Филип Јовановски

костими

  • Билјана Крајчевска

избор на музика

  • Илија Тирицовски

кореографија

  • Симона Спировска

За претставата

Свекрва верзија 7” е тетарски простор каде што се разгледуваат проблеми и ситуации коишто својот корен го тегнат уште од семејството и односите во него; подоцна прераснуваат во проблеми на ниво на глобализацијата и потрошувачкото општество. 

Општество коешто создава брендови за да го претвораат човекот во конзумент на материјалното, од коешто единствено големите корпорации профитираат. 

На тој Западен свет каде што капиталот е основната движечка сила се спротивставуваат проблемите на бедните држави на Истокот – таму основните услови за живот се сведени на минимално ниво, таму децата се робови во фабриките на западните капиталисти, а квалитетот на живот е споредлив со ништо. 

Човекот во било кој од овие два света станува емоционално изобличен и неспособен. Свекрва, Верзија7”, ги споредува овие два света , говорејќи гласно за сите нивните болки.