НИКОЛА РИСТОВ режисер


Роден 05.11.1983, Штип

Дипломира во 2007г.на Факултетот за Драмски Уметности - Скопје, во класата на Слободан Унковски и Златко Славенски

До сега има работено на следниве претстави: 

2016
ЉУБОВЕН МАРАТОН
Нил Сајмон
Народен Театар - Штип 

2015
МАЛОГРАЃАНСКА СВАДБА
Бертолд Брехт
Народен Театар - Штип 

2014 
ТАРТИФ
Жан Баптист Поклен Молиер
ЈХК Џинот - Велес 

2013 
РЕВОЛУЦИОНЕРИ
Едмонд Сотир
Мала Преспа – Албанија 

2012 
ВИСТИНСКИ ЛАГИ
Станислав Стратиев
Народен Театар - Штип 

БЕТИЈА
по мотиви на Анџело Беолко Руцанте
ЈХК Џинот - Велес 

2011 
ЧОРАПЧИЊА
Радмила Кнежевиќ
Народен Театар - Штип 

НОРА
Хенрик Инбзен
ЈХК Џинот - Велес 

2009 
ЖЕНИТЕ НА ЏЕЈК
Нил Сајмон
Народен Театар - Штип 

ЛЕТ ВО ТРИ ГЛАВИ
Загорка Поп Антовска - Андовска
МНТ - Скопје 

МУШИЧКА
Анџело Беолко - Руцанте
ЈХК Џинот - Велес 

2008 
ГОЛА ДО ПОЛА
приватна продукција театар “Крик” – Скопје 

ПРАЗЕН ГРАД 
Дејан Дуковски 
(асистент режисер на Бојан Трифуновски)
МНТ - Скопје 

2007 
ГОЛЕМИТЕ ОЧЕКУВАЊА
Ана Ристовска 
(асистент режисер на Јован Ристовски)
МНТ -Скопје 

ТЕЛЕГРАМА 
Катерина Момева
Народен театар - Штип 

ПРОКЛЕТСТВОТО НА ИЗГЛАДНЕТАТА КЛАСА
Сем Шепард
ЈХК Џинот - Велес