МИЛЕ ВРАТЕОВСКИ актер


Роден 02.04.1981, Штип

Дипломира на Националната Академија за Театар и Филм „Крсто Сарафов“ – Софија 

Театарски претстави надвор од Штипски театар:

2001 – Театар “Адријана Будевска”-Бургас Р.Бугарија
“Ромео и Јулија” Вилијам Шекспир  
режија: Иван Урумов  
Улога : Тибалт,Монтеки.

2002 – Академска сцена при НАТФИЗ “Крсто Сарафов” Р.Бугарија
“Мали убиства” Џулиус Фајфер  
режија Николај Ламбрев  
Улога : Пречесниот Дупас

2003 – Сцена 45 при НАТФИЗ “Крсто Сарафов” Р.Бугарија
“Една ноќ надвор” Харолд Пинтер 
режија: Димитрина Гјурова  
Улога : Шанкерот

2003 – Народен Театар “Антон Панов” Струмица
“Јајца на бански начин” 
автор и режисер Бранко Ставрев  
Улога : Првиот Пајтондзија

2003 – Народен театар “Антон Панов” Струмица
“Перпетум Мобиле” 
автор и режисер Александра Ковачевич  
Улога : Елена трудница

2004 – Народен театар “Антон Панов” Струмица
“Мара де Сад” Питер Вајс 
резија Јани Бојаџи  
Улога : Пациентот

2004 – Копродукција НТ “Антон Панов” и НТ Штип
“Шекспир зад решетки” по В.Шекспир 
режија: Сухат Беговски  
Улога : Јаго,Гласникот

2009 – Народен театар “Јордан Хаџи Константинов - Џинот” Велес
“Веселите жени од Виндзор” В.Шекспир 
режија: Александар Ивановски  
Улога : Доктор Кајус 

Театарски претстави во Штипски народен театар:

2004
“Добриот доктор” Н.Сајмон по Чехов 
режија: Елена Баева  
Улога : Мерчуткина и младиот Чехов 

2005  
“Дон Кихот” М.Булгаков по Сервантес 
режија: Дејан Пројковски 
Улога : Повеќе       

“Метаморфози” Т.Коси по Овидиј 
режија: Миха Голоб  
Улоги : Повеќе

2006 
“Гроф Миливој” Р.Крле 
режија: Младен Крстевски  
Улоги : Началникот            

“Збогум Јуда” Иринеуш Иредински 
режија: Љубиша Георгиевски  
улога: Јон

“Маскарада” М.Лермонтов 
режија: Кирил Панченко  
Улога : Кнезот Звездич

2007 
“Чехов наопаку” по Чехов 
режија: Младен Крстевски  
Улога : Хирин

“Индија Индија” Петре Бакевски 
режија: Младен Крстевски  
Улога : Тимотеј

“Бегалка” Васил Иљовски 
режија: Дејан Пројковски  
Улога : Досе,Митре

2008
“Што виде батлерот” Џо Ортон 
режија: Синиша Ефтимов  
Улога : Инспектор Мецх

“Нажалена Фамилија” Бранислав Нушич 
режија: Љубчо Георгиески 
Улога : Трифун

2009 
“Жените на Џејк” Нил Сајмон 
режија: Никола Ристов 
Улога  : Џејк

“Глогов Џбун” Братислав Димитров 
режија: Стојан Стојановски 
Улога : Гробарот

“Мрсна Чуденка” Братислав Тасхковски 
режија: Горан Тренччовски 
Улога : Иван

2010 – 
“Балканот не е мртов” Дејан Дуковски 
режија: Стојан Стојановски  
Улога : Осман бег

“Адвокатот Пјер Патлен” Непознат писател 
режија: Ненад Витанов  
Улога : Мајстор Гијом

“Енигматски Варијации” Ерик Е. Шмит 
режија: М.Вратеовски, П.Ристевски 
улога : Ерик Ларсен

“Љубовникот со висок стил” Реј Куни 
режија: Горан Булајич  
Улога : Стенли

2011
Фортинбрас е пијан” Ј.Гловацки 
режија: Синиша Ефтимов  
Улога : Осмоок

Парите се отепувачка” Ристо Крле 
режија: Александар Ивановски  
Улога : Митре      

2015г.
" Хотел ни на небо ни на земја " Ерик - Емануел Шмит
режија: Љупчо Ѓоргиевски
Улога: Претседателот Делбек