МАРИЈА МИНЧЕВА актер


Родена 23.05.1986, Штип

Дипломира на Југозападен Универзитет „ Неофит Рилски“ – Благоевград , Р. Бугарија, на факултетот за Уметности, катедра – Театар (2005г. – 2009г.). 

Дипломира со улогата на Адела во „ Домот на Бернарда Алба “ – Ф. Г. Лорка 

Работно искуство:

Моли, лик во „ Жените на Џејк“ 
Нил Сајмон
режија: Никола Ристов
Народен Театар Штип 
(премиера на 16. 07. 2009г.)

Барбара, лик во „Љубовникот со голем стил“, 
Реј Куни
режија: Горан Булаиќ
Народен Театар Штип 
(премиера на 04. 06. 2010г.)

Маца, лик во „ClassEnemy“ 
Најџел Вилијамс
режија: Суад Беговски
приватен проект во Штип 
(премиера на 18.08. 2010г.)

Пипи Долгиот Чорап, лик во „ Лажниот Дедо Мраз“
режија: Страшко Милошевски 
Народен Театар Штип 
(премиера на 21. 12. 2010г.)

Елена, лик во „ Енигматски варијации“
Ерих Емануел Шмит
режија: Пеце Ристевски и Миле Вратеовски
Народен Театар Штип 
(премиера на 22. 12. 2010г.)

Дафина, лик во „СВЕКРВА – верзија  7
повеќе автори
режија: Софија Ристевска
Народен Театар Штип 
(премиера на 29. 04. 2011г.)

Девојка 2 и Цвета, ликови во „Кара Дончо
Трајче Кацаров 
режија: Младен Крстевски 
Народен Театар Штип 
(премиера на 06. 10. 2011г.)

Лора, лик во " Хотел ни на небо ни на земја "
Ерик Емануел Шмит
режија: Љупчо Ѓоргиевски
Народен  Театар  Штип 
(премиера на 27. 03. 2015г.)

Три епизоди во Македонски народни приказни во продукција на А1 телевизија 

„ Три жени“
„Мост за газење“
„ Вдовица праведница“
2010г

Тв водителка во емисијата „ Ти можеш“  во соработка со Тв Стар  ( од 11.2010 до 03. 2011г.)