ЉУПЧО БРЕСЛИСКИ актер


Роден 14.05.1962, Штип

Дипломира во 1985г. како најдобар студент на Факултетот за Драмски Уметности - Скопје, во класата на проф. Владимир Милчин

Во периодот 1985 - 1991 вработен е во Суботички Народен Театар како актер КПГТ

Од 1997 до 2001 е член на советот на театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

Од 1991 година е вработен како актер во народниот театар во Штип. 

Проекти реализирани во театар Суботица КПГТ:

„Ричард Трети“, Вилијам Шекспир
Улога: Крал Едвард

„Хамлет “, Вилијам Шекспир
Улоги: Духот на таткото на Хамлет, актерите

„Блади Мери“, Љубиша Ристич, Раде Шербеџија и Нада Кокотович
Улога: Танчер и Обезбедувач

„Мансарда“, Данило Киш
Улога: јарецот Мудријаш

„Мадач Коментари“
Улога: Револуционер

„Ослободување на Скопје“, Душан Јованович
Улога: Бугарски агент

„Анита Бербер“
Улога: Танчер 

Во театар Штип: 

„Мачката во чизми“
Улога: Кралот

„Училиште за жени“, Молиер
Улога: Арнолф

... и многу други претстави

Улоги во филмови и ТВ серии:

„Трст виа Скопје“, серија
Улога: Керим

„Пред дождот“, Милчо Манчевски
Улога: Митре

„Големата Вода“, Иво Трајков
Улога: Иследник

„Преку Езерото“, Антонио Митрически 
Улога: Свештеник

2009 - 2010
Режисер на претставата „Кројцерова соната“ од Лав Николаевич Толстој